Terugblik Wereldjongerendagen 2023 in Lissabon

Van 1 t/m 6 augustus 2023 vonden de Wereldjongerendagen (WJD) plaats in Portugal. Vanuit Nederland reisden in totaal bijna 1000 deelnemers af naar Lissabon, waaronder ook een tiental jongeren uit onze parochie. We kunnen terugkijken op een geweldige ervaring om nooit te vergeten!

Valerie verteld: “Het leukste was wanneer we met z’n allen gingen praten over het geloof. Toen we elkaars voornemens leerden, want dat bracht ons ook het meest samen.” Een pelgrimage kan best zwaar zijn. Het is soms afzien. En de WJD is het grootste jongerenevenement ter wereld, dus zoals bij elke WJD had je soms ook te maken met een grote mensenmassa. In het openbaar vervoer bijvoorbeeld. “Ik vond het moeilijk om door de drukke menigtes te lopen.” Aldus Valerie. Honderdduizenden jongeren samen in één stad om het geloof te delen, elkaar te bemoedigen en versterken en het geloof te vieren met elkaar is ook wel een indrukwekkend gezicht. De overvolle metro’s en bussen werden iets gezelliger door het gezang van christelijke liederen door de jonge pelgrims in allerlei talen. Liedjes die iedereen kent en iedereen dan ook meezingt ongeacht van welk land ze vandaan kwamen. De ontmoeting met jongeren uit o.a. Korea, Colombia, Amerika, Frankrijk en van de hele wereld maakt de WJD altijd extra leuk en bijzonder. “Het WJD programma betekende meer dan alleen de Paus zien, het betekende dat ik kon zien hoe het geloof mensen bij elkaar brengt, en ook dat er zoveel andere jongeren waren die in hetzelfde geloven als ik.”

Voor die ervaringen van geloof heeft het WJD ook altijd een programma met een aantal vaste onderdelen. Zo was er elke dag een eucharistieviering. De openingsviering was dan ook één van die momenten waarbij alle jonge pelgrims van over de hele wereld aanwezig waren. Zo ook bij de aankomst en verwelkoming van de Paus en op vrijdag de Kruisweg die weer spectaculair en ontroerend in beeld werd gebracht. Verder heeft elk land ook zijn eigen catecheseprogramma met hiervoor de richtlijnen van de Paus wat betreft de vormgeving en de thema’s. Nieuw deze editie was dat de bisschoppen niet alleen aan het woord kwamen, maar ook echt in groepjes het gesprek aangingen met de aanwezige jongeren. Ook waren er tijdens het voorprogramma en tijdens de WJD week momenten van barmhartigheid met aanbidding. Tijdens deze bijzondere momenten mochten de jongeren hun zorgen, vragen en dankbaarheid bij God brengen en het sacrament van boete en verzoening ontvangen. Rashanty verteld erover: “Het is even tot jezelf komen en de uitnodiging krijgen van God om je hart te luchten en vergeving te vragen.”

Ook Alexander ging voor de eerste keer mee naar de WJD en is geïnspireerd en versterkt in het geloof teruggekomen. Hij verteld: “Wat ik het leukste vond met de WJD was ook het voorprogramma met het bezoeken en verblijven op verschillende plekken. Om ook andere mensen vanuit verschillende landen op de wereld te zien en hoe zij omgaan met het geloof. Dat vond ik wel echt inspirerend en bijzonder, want je zag dingen die je normaal niet in Nederland en zeker niet hier in de randstad echt ziet. Wat soms wel lastig was, was het weinig eten en slapen. Je had niet veel momenten dat je echt tot rust kwam. Soms sloeg dat ook een beetje in op mijn humor, maar het was wel altijd blijven lachen. Wanneer ik Jezus echt heb ontmoet vond ik in Lourdes. Toen we een internationale mis hadden en je zoveel mensen al bij elkaar zag. Het is een heilige plek vanwege Maria en ik vond dat ik toen voor mezelf de eerste keer echt dichtbij Jezus was tijdens de reis. Wat de WJD verder heeft betekend voor mijn geloof is wel echt die inspiratie. Hoe verschillende culturen, landen en mensen echt hun geloof weten te uiten. Dat heeft mij ook wel sterk gemaakt en laten nadenken over hoe ik mijn geloof wil uiten. Bijvoorbeeld ook de manier van bidden. Ik vond dat zo inspirerend. Ik ging toen ook nadenken over hoe ik zelf bid. En ik dacht bij mezelf, ik kan mijn eigen stijl in bidden ook ontwikkelen en dat vond ik wel iets bijzonders. Dat kon ik alleen ervaren tijdens deze reis.”

De WJD werd zoals gebruikelijk afgesloten met een pelgrimage naar een groot veld voor een nachtwake met de Paus en de slotviering. Hierbij waren alle WJD jongeren aanwezig. Dit keer 1,5 miljoen!

Het is bijna onmogelijk om zo’n belevenis als de WJD samen te vatten in een artikel. De jongeren zullen dan ook hun ervaringen delen met de parochie tijdens de eucharistieviering op zondag 17 september 2023 in de Mariakerk en achteraf bij het koffie drinken. Ze willen ook van dit moment gebruik maken om iedereen te bedanken die hen heeft gesteund met gebed, goede wensen en financiële bijdragen. Op de vraag of de jongeren ook naar de volgende WJD willen gaan in Seoel, Zuid-Korea in 2027 gaven ze nu al aan: “Echt wel!”

Voor meer verslaglegging over de WJD met artikelen, foto’s en video’s, zie onderstaande links. Daar zijn o.a. fotoverslagen van elke dag en ook de livestreams van de Nederlandse vieringen en catecheses terug te kijken.

www.wjd.nl/wjd-in-beeld/
www.katholiekleven.nl/geloven-hoe-zit-dat/wjd
www.katholiekleven.nl/livestreams
www.bisdomrotterdam.nl/nieuws
www.youtube.com/@Lisboa2023